dimecres, 29 de gener del 2014

EL POU DELS DESITJOS


    Alicia ens va regalar per al seu aniversari el meravellós llibre Historias de ratones, on Arnold Lobel va fer una recopilació de set meravellosos contes, què normalment es llig en Primària perquè la presència del text és superior a la del dibuix. Les situacions que crea són com xicotets impactes surrealistes que es resumixen en poquetes paraules. 
  Ja és la segona setmana que el treballem al nostre taller de gèneres textuals (i encara ho farem una setamana més), però vull destacar avui l'activitat que he preparat per a El pozo de los deseos
  Vet ací el conte, la lectura del qual hem fet en llengua castellana: 



  Una vez una ratita encontró un pozo de los deseos.
  “Ahora podré conseguir todo lo que quiera” – exclamó. Tiró una moneda al pozo y formuló un deseo.
  “¡Ay!” – dijo el pozo. Al día siguiente la ratita volvió al pozo.Tiró una moneda al pozo y formuló un deseo.
  “¡Ay!” – dijo el pozo.Al día siguiente la ratita volvió otra vez.Tiró una moneda al pozo.
  “Me gustaría que este pozo no dijese ¡ay!” – dijo.
  “¡Ay! – dijo el pozo – Me haces daño. No lo vuelvas a hacer
  “¿Qué haré?” – dijo la ratita llorando -. “¡Así, mis deseos nunca se harán realidad!”
   La ratita corrió a casa. Cogió la almohada de su cama.
  “Quizá esto sirva” – dijo la ratita, y volvió corriendo al pozo. La ratita tiró la almohada al pozo. Luego tiró una moneda al pozo y formuló un deseo.
  “¡Ah!, ¡qué diferencia!” –  dijo al pozo.
  “¡Bien! – dijo la ratita
  “Ahora puedo empezar a pedir.”

  Después de este día la ratita formuló muchos deseos junto al pozo. Y todos se le cumplieron.


  Per a treballar-ho volia abordar el tema dels desitjos i m'ha eixit una activitat prou redona. 
  
  En un saquet he ficat unes "monedes", cadascuna amb un desig; alguns d'ells eren meterials (una corona, diners, una tablet) i altres feien referència a emocions, estats d'ànim o situacions familiars (que no em pegue ningú, ser ric, ser feliç, que els meus pares s'estimen, que el meu papà tinga treball). Cadascú ha agafat un de forma aleatòria, els hem llegit i s'ha produït allò que jo pretenia: hi havia alguns que no estaven satisfets amb el seu desig; inclús alguns què m'han dit que estaven satisfets, quan han escoltat el desig d'un altre company, han canviat d'opinió. 

  En ixe moment calia negociar i s'han produït coses curioses i altres de molt emocionants. 

       

* Aaron, ha canviat "1 €" pel desig "Que ningú me pegue". Té clares les seves prioritats.

* Jordi no estava satisfet amb el seu desig "Un treball per a la mamà" i ningú se l'ha volgut canviar perquè tots deien que sa mare ja treballava prou. 

* Raül Gascó tenia un desig molt dolç, "100 €" i molts volien el seu desig, però no hi ha hagut manera. Jo li oferia canviar-lo per "Ser molt feliç" o "Un amic" però ha escollit els diners. No obstant, a la fitxa ha opinat que, si haguera pogut canviar, només ho haguera fet "Ser ric". 

* A Alicia li ha tocat "Un germà" però com ja té un o ha canviat per "Ser molt feliç" i estava molt satisfeta. 

* Vicent ha dubtat en tota la sessió perquè el seu desig "Ser molt intel·ligent" no li pareixia que servira per a molt. Finalment ho canviat per "1 €". Molt mala elecció!

* Alejandro Maline estava molt feliç amb el seu desig "Una germana" i no ho ha volgut canviar per res del món, al igual que Alba i Carmen, però aquestes amb "Una corona" i "Molts joguets".

* Lucia ha dubtat molt amb el seu desig "Ser molt feliç". Ella volia canviar-lo per "Ser molt ric" però ningú li ha volgut donar. Dani Cardona ho tenia clar, el seu "Ser molt feliç" era un molt bon desig.

* Lucas ha aconseguit canviar el seu "Un amic" per "Que el meu germà no em pegue". Diu que està fart! 


* A Alejandro Fernàndez el seu "Ser molt ric" no li feia falta, segons ells, perquè ell ja és ric, així que li han canviat per una "Tablet".

* Raül Arnau estava molt feliç amb el seu desig perquè li solucionaria un dels seus majors problemes personals. Per discreció no vaig a anomenar-lo. 

* Aitana no ha pogut aconseguir "Una germana" i s'ha hagut de conformar amb "Una amiga".

* Però pot ser el més emocionant ha estat Daniel Escudero, qui ha demostrat tindre un gran cor quan ha canviat "Ser molt ric" per "Un treball per a papà". Enorme!

Després hem reflexionant al voltant de tot açò i hem fet la fitxa corresponent, però les conclusions serà millor que vos les conten ells. 

2 comentaris:

  1. per això Carmen va vindre molt emocionada a casa dient que haviem d'anar a la vall a tirar el seu desig per a que es complira.
    però sense dubte el més emocionant és el que ha dit Daniel Escudero, és un solet de xiquet.

    ResponElimina
  2. Aitana també vol que anem segons va dir ella, "allí on està el riu que te pedres i se tiren diners", encara que el seu desig és tindre un bebé a sa casa, no li seveix el cosí, a més diu que ella ja te amics.

    ResponElimina