dilluns, 22 d’abril del 2013

PER QUÈ NETEJA EL SABÓ?

   Qui no s'embruta les mans tots el dies? Quan vos les renteu, segur que heu observat que, si ho fem només amb aigua, no sempre queden prou netes. Si hi afegim sabó, segur que noteu la diferència. Però, per què passa açò? El concepte d'emulssió i de dissolució és clau per a entendre-ho i l'últim experiment intenta tancar aquest bloc de física.




   Per a fer-ho, hem omplit la meitat d'una botella d'aigua, hem afegit una capa d'oli fina i l'hem sacsejat amb força. A pesar que ja duem moltes setmanes jugant amb l'oli i l'aigua, encara hi quedava algun xiquet que pensava que podia fer que es mesclaren. En eixe moment, apareix una certesa (l'oli no es mescla mai amb l'aigua) que calia trencar (n'hi ha una manera). Els xiquets van fer diverses hipòtesis fins que Héctor va dir que havíem de ficar sabó perquè aquest ho neteja tot.  



   Vam comprovar la teoria d'Héctor i.... tatxan! Tenia raó. 



   I ara bé l'explicació científica de perquè neteja el sabó, que no sé si els xiquets la van captar: Mitjançant les glàndules sebàcies, la nostra pell produeix una espècie d'oli per a mantenir-se fina i elàstica. Quan ens embrutem, la brutícia s'enganxa a aquest oli i l'aigua no pot netejar-la tota sola, perquè l'aigua i l'oli no es barregen; a més a més, l'aigua esvara per la pell. El sabó neteja la pell perquè actua com a detergent i mescla oli i aigua. El sabó descompon l'oli brut en gotes xicotetes i el barreja amb l'aigua. Aquesta mescla, se'n diu emulsió... on la dissolució es clau. Algun dubte? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada