dimarts, 28 de gener del 2014

CAIGUDA LLIURE: LA GRAVETAT

 Una de les poquetes coses de l'assignatura de Física i Química de l'institut que recorde (no per culpa de la meva fantàstica professora) és aquesta experiència física al voltant de la gravetat.   Hem col·locat materials amb diverses formes, grandàries i pesos a la taula i hem provat a deixar-los caure a la mateixa vegada; el joc consistia en dir prèviament què pensaven que arribaria primer i a veure qui encertava. D'aquesta manera hem llançat plomes, globus, pilotes, boles de paper i de ping-pong, llibres i llapisseres. Així hem comprovat que si les coses tenen el mateix pes i forma diferent, caurà primer aquella que oferisca menys fregament (la ploma mai). Hem observat també que les formes redones cauen primer que d'altres i que una cosa que pesa menys, però amb una forma adequada, cau primer o al mateix temps que una altra que pesa més. Alicia i Jordi han sigut avui els més desperts en raonar perquè dos esferes, una més pesada i un altra més lleugera, arribaben a l'hora: perquè la gravetat funciona igual per a tots. Per a tindre 5 anys, no està gens malament aquest raonament. A més, encara s'enrecordaven que va haber un home que li va caure una poma al cap i se li va ocórrer tot açò de la gravetat: sir Isaac Newton (alguns pensaven que era Avel·lí Corma).


  Com a introducció a la lei de la gravitació universal no està gens mal. La resta ho deixarem per a quan arriben a l'institut. Ací teniu la fitxa on hem reflectit el resultat del nostre experiment. 

  Amb açò done per tancat el bloc de gravetat. La setmana següent, tornem a la pressió hidrostàtica amb un experiment molt espectacular. Per a fer-ho, al llarg de la setmana els xiquets hem deixaran botelles d'aigua buides en classe. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada