dimecres, 29 de gener del 2014

Més de 10!


  Avui, al taller de matemàtiques, hem reprès el taulell del Dinotren de l'any anterior però li hem afegit un nou nivell de dificultat. Les normes bàsiques són les mateixes: cadascun té una fitxa i, per torns, tiren els daus fins que guanya qui arriba primer a la meta. No obstant, ara els daus anaven a ser de números, incloent el 6. D'aquesta manera els force a fer una suma de forma mental o amb els dits però amb una barrera important: si ens passem de 10 ens falten dits per a contar. 


  Ha estat molt interessant veure les estratègies (quasi tants com xiquets) que ha utilitzat cadascú per tal d'aclarir-se i resoldre el problema. Algunes d'elles les he gravat en vídeo. Fixeu-vos bé i després feu la prova en casa 

  1. Dos xiquetes només ho feien de forma mental i de forma perfecta.

  2. Raül G tenia marcat a la memòria les dos quantitats (6 i 6) i no ha presentat cap problema quan ha passat de 10. Conta amb els dits només per cerciorar-se que fa l'operació perfecta. 3 xiquets més han fet mateix. 


  3. Aitana ha operat de forma diferent. Les dos quantitats també les tenia marcades a la memòria perfectament (6 i 5) però quan ha contat amb els dits ha posat 6 primer, s'ha parat a pensar, ha posat 4 dit i, com li faltava només 1, l'ha afegit a la quantitat resultant. 4 xiquets més han seguit aquest procediment.


  4. Jordi, per exemple, quan s'ha donat compte que li faltava 1 per a fer 11 (6 i 5) s'ha tocat el nas com a element substitutiu del dit que li faltava. 

  5. Altres han contat primer 6, han retingut ixe número i han començat a afegir amb els dits un a un fins trencar la posició de 6 inicial (set, huit, nou, deu... torne a començar amb l'altra mà... onze). 

  6. Hi ha hagut també han necessitat ajuda perquè, o bé es perden perquè la quantitat no la tenen ben assolida o no sabien com resoldre el problema. 
  Continuarem treballant-lo però seria interessant que ho treballareu en casa. Quan jugueu al parxís o a la oca, gasteu dos daus de números en lloc de puntets i investigueu les seves estratègies.   



1 comentari:

  1. Hi ha que veure, que bé s'ho passen aprenent, qui deia que anar a l'escola era aborrit????

    ResponElimina