Aquesta és la principal reflexió que puc extraure de la sessió del taller d'art d'ahir. Després de dues setmanes treballant l'obra de Pollock, volia fer una aproximació a la tècnica que el va fer famós: el drip-painting. Amb el llenç tombat en terra, l'artista tirava de diferent forma traços de pintura de forma aparentment aleatòria i d'aquesta forma va realitzar les seves obres per les quals és reconegut internacional i popularment.
Els vaig presentar una obra, Sense títol 1951, i cadascú va veure una cosa diferent. Vet ací alguns exemples, els quals vos repte a què els trobeu a la pintura:
ALÍCIA: un parc de fira per a jugar.
EVA F: un home i una dona passejant.
CARMEN: una nória.
DANI C.: un gosset com el meu però en negre.
RAÜL G: dos iaios i dos pares que estan xarrant.
DANIEL E.: moltes serps negres i moltes serps roges; les roges són bones i les negres si et moseguen, i te mors.
Els vaig ensenyar com fer la tècnica i els vans apasionar molt el fet de tirar pintura de forma tan divertida i sense cap restricció ni línia que els delimite. Vaig escollir un format dina-3 però prompte vaig descobrir que aquest els venia xicotet; a més, volia que el treball fora per parelles per a que es pogueren posar d'acord a l'hora de crear alguna cosa en comú.
Però a l'hora de la veritat, Raül Gascó, quan va llançar la primera estacada de pintura i de forma accidental va tocar el paper, va començar a arrossegar el pinzell per damunt del paper. La primera reacció va ser recordar-li que no podia tocar el paper, però em va dir que li agradava així també i no em vaig poder resistir a donar-los llibertat absoluta, sempre que feren de tant en tan alguna estacada de pintura. Finalment, van fer una obra titulada: La mar embolicada.
Quasi totes les parelles, primer, van apropiar-se d'una part del paper per a després interferir-se un a l'altre per a trencar i enriquir el conjunt. Alejandro i Lucia van anomenar el seu resultat: Volcà de foc.
Ells decidien els colors, la composició i quan finalitzava l'obra. Dos dels xiquets que més van gaudir (a més de pintar-se el monyo fins i tot) van Dani i Lucas. Van necessitar 10 minuts per a fer la seva Bomba d'aigua i foc, en la qual van decidir tapar el seu nom i tot.
Daniel i Vicent, en les seves estacades van veure ninots, pardals i un drac i així van intentar reflectir-ho a la seva obra conjunta.
A més, Eva, quan va veure que ens havia sobrat una miqueta de pintura i que el paper que havíem utilitzat per a no embrutar molt el corralet, em va demanar permís per a pintar-lo un poquet més. El resultat, mescla d'accident i voluntat i de la voluntat de diversos xiquets que ja pintaven sense cap tipus de restricció, em va agradar molt.
Vos deixe per a finalitzar amb un tros del documental que va filmar a Pollock pintant i que, una vegada el va finalitzar, el va enfonsar en una profundíssima depressió. Els xiquets l'han vist ja; a veure que vos comenten (jo els vaig llevar la música perquè dona un poquet de por).