dimecres, 5 de març del 2014

El ball dels fideus

  L'experiment d'aquesta setmana tenia ritme. Per molt difícil que puga semblar, hem fet ballar uns fideus.


  Per a fer-lo necessitem fideus de diverses grandàries, globus i un tros de llana per a fregar i és tan senzill com omplir de globus i fregar-lo contra el tros de llana o el monyo. Quan aproximeu el globus als fideus veureu com alguns es posen de peu i salten cap al globus.  

  Açò passa perquè el globus ple d'aire es carrega d'electricitat negativa amb el drap de llana o quan el freguem al nostre cap. En aproximar el globus carregat als fideus, inicialment neutres, es carreguen d'electricitat per inducció (sense contacte). Finalment, es genera una força atractiva entre les càrregues negatives dels globus i les positives que s'acumulen als fideus. 


  Aquest experiment l'hem realitzat amb tres tipus de fideus, de més prims a més gruixuts. Hem comprovat amb els primets funcionava bé però amb els gruixuts no. Hem determinat que és pel pes, ja que l'electrostàtica que generem té força però no tanta com els seus germans, l'electromagnetisme i l'electricitat. També ho hem provat amb pipes. Per contra del que pensaven els xiquets (ja que les pipes pesen més que els fideus), també funciona amb les pipes. Alguns d'ells han raonat que era perquè tenien sal, ja que es recordaven que la sal puja al globus... El raonament és incorrecte però és genial! 



  El mateix principi i efecte físic l'hem aplicat amb una esfera d'alumini, que no parava de moure's cap al globus en quant se l'arrimaven.


  Com sempre, una fitxa senzilla per a representar allò que hem fet.

                                 

  Ja duem cinc sessions d'electrostàtica. Una més i canviem de paraula important!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada