dimecres, 5 de febrer del 2014

HISTORIAS DE RATONES

  Set històries curtes. Set engranatges diferents emmarcats en una història marc que funcionen com un rellotge suïs, amb texts breus i senzills i amb il·lustracions seqüenciades, tot açò preparat com en un gran calder per a enganxar als primers lectors o als que estan a punt de ser-ho. Així anem avançant de la mà mitjançant el Pare ratolí, que en una nit de neu, relata als seus fills aquestes set històries. I conta Pou dels desitjos, Núvols, Ratolí molt alt i ratolí molt baix, El ratolí i els vents, El viatge, El ratolí vell i El Bany... Fins que tots els ratolins es queden profundament dormits.

   Aquests són relats impregnats de tendresa i ingenuïtat, que commouen fins i tot als lectors adults per aquest món ingenu i ple de saviesa en què es mouen els protagonistes. Són contes que remeten a la tradició oral, que rescaten aquesta manera especial d'explicar que tan pocs escriptors ofereixen. El gran mèrit d'Arnold Lobel, un personatge que es definia com antipàtic i malhumorat de cara als xiquets, és que quan acabem de llegir les històries que el pare ratolí els explica als seus ratolins , tots desitgem, d'alguna manera, quedar-nos adormits com ho fan ells : amb la placidesa i la complicitat d'un món on, cada nit, l'únic que importa, és somiar en un món ordenat i ple d'amor.

  Nosaltres durant tres intenses sessions els hem anat desgranant, gaudint-los tots i especialment Ratolí molt alt i ratolí molt baix, El ratolí i els vents i El bany, els seus favorits. Ja vaig descriure l'activitat de El pou dels desitjos i ara vos incloc alguns recursos que he el·laborat i altres que he recopilat per a treballar el conte, tant a nivell escrit, amb algunes fitxes, com a nivell dramàtic, amb caretes per a que les representeu.






                                 

  Quina cosa més meravellosa és saber gaudir de la literatura infantil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada