dimarts, 18 de febrer del 2014

Bombolles electritzades

   Al taller de ciència d'avui hem repassat un concepte que ja havíem treballat (tensió superficial) i hem vist una nova vesant relacionant-lo amb el tema que estem tractant ara (electrostàtica). 

  Per tal de realitzar l'experiment hem utilitzat una fulla de plàstic, líquid sabonós (sabó, aigua i un poc de glicerina), una canya de refresc i globus.

  El procediment és molt fàcil i espectacular. Atents! 
    1. Primer omplim els globus i els freguem amb el monyo (qui tinga) per tal d'electritzar-lo per fregament, com ja hem fet en les anteriors sessions. 

    2. Mullem la canya a la solució sabonosa i bufem damunt de la fulla de plàstic. Observarem que es crea una mitja bombolla damunt del full.  

    3. Ara arrimem el globus fregat a la bombolla i veiem com aquesta última és mou cap al globus, es a dir, és atret per ell. Amb compte, podeu desplaçar-la per tot el plàstic. 

    4. Una vegada que els xiquets tenen clar que les bombolles, igual que el monyo, el confeti o la llanda de cola, són atrets pel globus degut a que aquest està electritzat, passem al següent nivell. Bufem, amb compte, a dins de la bombolla creada i fem una altra, més xicoteta a dins. 

    5. Quan arrimeu el globus electritzat comprovareu com la bombolla exterior continuant estant atreta pel globus però l'interior no es mou, fins que l'exterior es trenca o s'ajunten en una a soles.

                               

  Açò s'anomena l'efecte gàbia de Faraday, que ja desenvoluparé en l'experiment adient. En realitat el que hem fet ha estat aïllar la bombolla interior de l'interacció elèctrica que produeix el globus carregat negativament. 

  Per a acabar de comprovar com els líquids també poden estar afectats per l'electrostàtica, hem arrimat el globus a un fil d'aigua de l'aixeta i, quasi màgicament, aquest es desplaçava cap al globus. Fantàstic! 


  Vos deixe uns vídeos amb els experiments que hem fet avui, fets per un gran professor de física i química com és Manuel Díaz Escalera, que treballa a l'IES Sagrado Corazón de Sevilla. Si no coneixeu el seu bloc, vos el recomane i espere que ho feu en casa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada