dimecres, 12 de febrer del 2014

Atracció

   En l'última sessió del taller de ciència calia treballar més el concepte d'electrostàtica incidint en l'atracció que es produeix quan aquest efecte físic es produeix. 

  És molt fàcil. Primer vam aconseguir moure unes quantes llandes, sense tocar-las en cap moment. Ens vam fregar un globus unflat al monyo nostre o del company per a continuació, arrimar-la a la llanda sense tocar-la; si ho fem pel mateix costat amb el que ens hem fregat el globus, la llanda serà atreta pel globus de forma amb certa velocitat si li  anem estirant el globus conforme la llanda ve cap a ell. Una vegada que ho vam provar tots, vam fer carreres a veure qui tirava abans la llanda a terra; a més, vam comprovar, col·locant un globus a cada costat de la llanda, quin dels dos exercia més atracció sobre ella. 


  Tot açò ocorre perquè els globus s'electritza fàcilment. Al fregar, alguns electrons (càrregues negatives) del monyo o del jersei de llana passen al globus, quedant aquest carregat negativament. Per altra banda, la llanda és d'alumini, està formada per molts àtoms que contenen càrregues positives (protons) i negatives, repartides uniformement per tot el metall, neutralitzant-se mútuament. Al arrimar el globus a la llanda, els electrons del globus repel·leixen als electrons de la llanda de forma que en la part de llanda a prop del globus hi haurà un excés de càrregues positives, i en el costat contrari, de càrregues negatives. Ja que, com sabeu, les càrregues positives i negatives s'atrauen... pareix màgia però no ho es. 



  En el següent experiment també es comprova fàcilment aquest fenomen d'atracció. Si fregueu el globus al jersei de llana o al cap i l'arrimeu a un grapat de confeti o de sal, aquesta pujarà de forma clara fins apegar-se al globus. Com no teníem sal a la classe, vam deixar això per a casa... Qui ho ha fet? 


  A la fitxa intentem descriure el procés seguit de forma senzilla i gràfica. Crec que no necessita més explicació. 



La pròxima setmana més... ja veurem si millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada