dimecres, 13 de novembre del 2013

LA FORÇA DE L'AIRE

  Què difícil és entendre com afecta la pressió atmosfèrica a tot i a nosaltres mateixos! Per això vam reproduir ahir en classe el següent experiment, on s'entén la força de l'aire sense aire. Fixeu-vos què fàcil i de segur que vos entretindreu molt fent-lo en casa.

                                      
  Vam agafar dues botelles buides i vaig plantejar als xiquets el següent repte: HEU D'ARRUGAR LA BOTELLA SENSE ESCLAFAR-LA NI APLICAR CAP TIPUS DE FORÇA. Després de palpejar-la de totes les maneres possibles, Alejandro va dir "hauríem de fer-ho amb aire" i Dayana, duguent-se la botella a la boca, va trobar la solució: "xuclant amb força". D'aquesta manera podíem fer que la botella s'arrugara i, després, bufant, tornar-la al seu estat original. A continuació va vindre l'explicació científica: com hem llevat l'aire de dins la botella, la pressió atmosfèrica de l'aire exterior a la botella la pressiona i fa que s'arrugue; quan torneu a bufar i introduïu aire a dins una altra vegada, les forces de l'aire exterior i l'aire interior s'equilibren.
                                     
  El següent repte va ser un poquet trampós: QUI TÉ MÉS FORÇA, VOSALTRES O L'AIRE? La resposta va ser evident: l'aire tindrà més força que Aitana perquè és xicoteta, però Aaron tindrà més força que l'aire. Després d'aquesta hipòtesi, vam comprovar-la, intentant xafar una botella buida i tancada. Van fer diverses temptatives: entre dos xiquets, entre tres, donant-li colps, però va ser impossible. Aleshores Jordi va trobar la solució: obrim el tapó per què isca l'aire.
                                       
  Genial!

2 comentaris: