dimecres, 6 de novembre del 2013

CROMATOGRAFIES

  Per a finalitzar el bloc físic de la capilaritat al nostre taller de ciències vam realitzar dos experiments, senzillets però que als xiquets els va cridar molt la atenció. Ja que he tingut problemes amb les fotos, vos deixe alguns videos de  YouTube on s'explica i es veu els experiments.

  Primer, amb un tros de filtre de café cadascú va fer diverses cromatografies. La cromatografia és una tècnica de separació en la qual els components d'una mostra, en aquest cas una taca de rotolador, se separen en dues fases: una fase estacionària i una fase mòbil. D'aquesta manera vam sucar de forma lleugera la punta del paper en unes gotes d'alcohol. Què va passar a continuació? Donçs que l'alcohol va anar pujant pel paper i, després de barrejar-se amb la taca, quan pujaba, deixava un rastre on es podien apreciar els colors dels quals estava formada, en cas que no fora un color primari. Va quedar molt lluidor i vam fer diferents proves amb divesos colors.


  Mentrestant, vam realitzar un altre experiment de capilaritat, però aquest vam tardar en veure el seu resultat més d'un hora. Teníem dos gots; un buit i l'altre amb aigua i col·lorant alimentari. Com a comunicant entre els dos vam posar un mocador de paper llarg i arrugat, de tal manera que una punta tocava l'aigua i l'altra quedaba dins del got buit. Poc a poc vam anar veient com l'aigua i el colorant anaven pujant pel mocador fins que tot quedava mullat i comencaven a caure gotes a l'altre got.

                                      

   Aaron va dir: és màgia! Però no, és ciència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada