dimecres, 2 d’abril del 2014

Levitació magnètica

  Ahir, al nostre taller de ciència no vaig poder fer fotografies de la sessió però em pareix interessant comentar-vos com vam acabar d'arrodonir el bloc de magnetisme.

  Hi ha un parell d'experiments amb ferro-fluids i amb llimadura de ferro espectaculars on s'aprecia perfectament els efectes i el comportament del camp magnètic; no obstant, considere que no són aptes per a Educació Infantil, ja que els trobe perillosos (algú podria dur-se a la boca ferradura o ferro-líquid). Per això, ens vam haver de conformar amb veure'ls a la pissarra digital. Vos els adjunte.



  Al primer vídeo podeu veure com es poder fer escultures i tot gràcies a uns quants imants potents i el ferro-fluid.


  En aquest vídeo tan llarg em vaig saltar la presentació i els xiquets van poder veure les ones que formen els caps magnètics. De segur que en altres cursos més endavant podran fer experiències tan fantàstiques com aquesta.

  La nostra experiència es mostra al següent enllaç. Vam fer que els imants, de neodimi i amb un forat, levitaren col·locant-los a dins d'un llapis que estava damunt d'un tros de plastilina com a suport. L'efecte que es produeix quan els mateixos s'intenten arrimar és la levitació de l'imant superior. Espectacular.


  Ja per a finalitzar vam fer diversos experiments comparant la força dels tres tipus d'imants que tenim a l'aula (els de neodimi, els del Geomax i els que hi ha darrere de les lletres de plàstic). Vam coses com les següents: 

  1. Passar els imants pels cristalls de la paret que dona al corralet, amb un a dins de l'aula i un altre fora al corralet.
  2. Moure els imants per la taula col·locant un altre baix. 
  3. Buscar coses a l'aula on funcionen els imants. 
  4. Intentar ajuntar dos imants pel mateix pol de diferents potències. 
  5. Fer figures amb boles de metall i diferents tipus d'imants.
6. Fer moure els imants per diferents parts del nostre cos (braços, mans, peus...)

  De totes maneres, els xiquets li van buscar als imants més aplicacions de les que jo imaginava que podríem descobrir. Per a acabar la sessió, de dos hores, com sempre, la fitxa corresponent, fàcil però on apareix reflectida part de l'experiència. 

                                  

  Hi ha molts més experiments de magnetisme però els temps corre i només ens queden ja sis sessions del nostre taller de ciència i crec que és important dedicar ixes sessions a un bloc pràcticament infinit: la QUÍMICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada