dimarts, 22 d’octubre del 2013

TANGRAM

Una de les publicacions que tinc pendents fan referència al tractament de la geometria en Educació Infantil. Un dels objectius en aquesta etapa ha de ser que la geometria siga útil per a caminar pel món, amb plànols, orientació de l'espai, tractament complet de figures geomètriques, formació de figures tridimensionals, etc. Ací vos deixe una fitxa que fa referència a l'adaptació que he fet del tangram per a l'aula de 5 anys. Si voleu treballar-ho en casa, comenteu-m'ho i vos passe el material.


Tipus de material: geometria topològica en dos dimensions.
Nivell:
4-5 anys
Agrupament:
Grup reduït: 2 - 6
Àmbit matemàtic:
Geometria i espai
Descripció del material
El tangram és un joc d’origen xinés molt antic que està format per set peces: 1 quadrat, 2 triangles grans, 1 triangle mitjà,2 triangles xicotets i 1 trapezi. A partir d’elles es poden realitzar multitud de figures (animals, vaixells, persones...) A més de tractar-se d’un joc divertit, facilita l’adquisició de moltes habilitats matemàtiques:
Capacitats que desenvolupa: 
·     Orientació i estructuració espacial.
·     Coordinació viso-motora
·     Raonament lògic-espacial.
·     Percepció i memòria visual.
·     Percepció de figura i fons.
·     Atenció.
Material addicional:
·    2 tangram.
·    Plànols detallats de construcció del tangram amb diferents nivells de dificultat.
Fases de treball i variables didàctiques:  
1.   Presentació del material: en aquesta fase es presenten totes les peces del tangram i s’intenta que els xiquets raonen si un triangle o un quadrat o continuen sent si els girem; del debat que sorgisca es poden deduir les característiques d’aquestes figures. També es poden classificar les figures per tamanys o per colors.
2.   Manipulació lliure: se’ls explica la finalitat del joc, construir figures ajuntant peces. Es presenta una figura bàsica utilitzant només dos (la caseta amb un quadrat i un triangle) i els xiquets intenten reproduir-la i trobar algunes noves. Aquesta fase s’ha de repetir conforme els xiquets avancen en el coneixement i manipulació del material.
3.   Se’ls presenta un plànol detallat amb totes les figures delimitades per a que ho completen. L’objectiu en aquestes activitats és poder girar una figura mental i manipulativament per a que s’acople a un espai determinat. Es recomana començar amb el triangle o al quadrat, que són dos figures que ja coneixen, per a què comprenguen que una mateixa figura pot estar dividida en moltes altres.
4.   Poc a poc, en els següents plànols de figures, s’eliminen alguns límits de tal manera que els xiquets, una vegada han col·locat les més clares per a ells, siguen capaços de compondre un espai gran amb dos figures diferents o iguals.
5.   El nivell de dificultat anirà augmentant, de tal manera que continuarà apareixent el contorn de la figura general però l’espai a omplir a dins d’ella serà cada vegada més gran i amb més combinacions possibles.
6.   Es pot intentar que els xiquets ompliguen algunes figures amb només el contorn general, però és difícil per a la nostra etapa. Per a fer-ho correctament, a final de 5 anys, seria important donar als xiquets un model per a fer.
7.   A més, després de manipular el material, també es necessari reflectir en paper algunes de les capacitats adquirides. La mateix plànol el podem donar fotocopiat i, en cada sessió, donar diferents pautes que deixarem representades en lloc accessible a la seva vista: “heu de pintar de rosa el trapezi, de blau els quadrats i de verd els triangles”; “heu de trobar dins de la gallina altres triangles o quadrats fent ratlles”.

Observacions:
·     Degut a la dificultat de les activitats, es recomana fer 2 equips amb un tangram cadascun i el mateix número de plànols. D’aquesta manera els més avantatjats poden ajudar als que no ho son tant i s’incorpora el factor “joc” i “competència sana” que fa que els xiquets gaudisquen amb el repte.
·     Els plànols estan plastificats per a facilitat la seva conservació.
·     El mestre ha de ser qui pose a la seva disposició els plànols i qui administre el joc, de tal forma que no poden passar a una altra figura sense que donem el nostre vist-i-plau. Si algun alumne fóra molt hàbil en aquest joc, pot desenvolupar el nostre paper.


 


 Avui només hem arribat al nivel 6. Encara hem de'arribar al 12!

2 comentaris:

  1. Tinc de dir que és complicat. Marc té un tangram i a mí hem costa fer moltes figures sense tindre el plànol davant.

    És un bon regal de reis

    ResponElimina
  2. Estimats amics en línia, em dic Ibolo, he de donar aquest testimoni miraculós, que és tan increïble fins ara. Vaig tenir un problema amb el meu marit Ex Fa 2 anys, que condueixen a la nostra ruptura. quan ell va acabar amb mi, jo no el meu jo estava de nou, em vaig sentir tan buit dins meu, el meu amor i la situació financera es va convertir en el pitjor, fins que un amic meu (Angela) em va parlar d'un llançador d'encanteris que el va ajudar en la mateixa problema també el seu nom és Dr. Ogbe.So vaig enviar ell theangelsofsolution@gmail.com el llançador d'encanteris i jo li vaig explicar el meu problema i jo vaig fer el que em demanava, per tallar la llarga història curta. Abans que sabés el que estava passant el meu marit em va donar una trucada i em va dir que havia de venir de nou a mi en tan sols 2 dies i era tan feliç de tenir-lo de nou a mi. Tenim dos nens junts i estem contents amb nosaltres mateixos. Gràcies al Dr. Ogbe per salvar la meva relació i per salvar a altres també són propietaris també. continuar el seu bon treball, si vostè està interessat en contacte amb ell i testificar aquest benediccions com jo. Si vostè va per la vida dura i necessita ajuda per a problemes com ara:

    (1) Si vostè vol que el seu ex enrere
    (2) si vostè sempre té malsons.
    (3) Vols ser promogut a la seva oficina.
    (4) Si vostè vol un fill.
    (5) L'atenció a base de plantes
    (6) Vols ser ric.
    (7) Vols lligar el seu espòs / esposa a ser seu per sempre.
    (8) Per obtenir ajuda financera.
    (9) Que la gent obeeixi les teves paraules i fan el seu desig
    (10) Cas resoldre E.T.C

    INFORMACIÓ NECESSÀRIA PER ELL PER FER:

    Nom complet_________
    Nombre de contacte_________
    Country & State_________
    Data de naixement__________
    Picture_________
    Número de telèfon_________

    Poseu-vos en contacte amb el correu electrònic de nou (theangelsofsolution@gmail.com) i ser beneïts ...

    ResponElimina