dimarts, 29 d’abril del 2014

Home negre

  Aquesta obra d'Alexander Calder, la qual, no és un sol, la podreu trobar exposada a Israel. Però si no vos ve bé anar a visitar-la, podeu vindre a l'exposició que farem a principis de juny a l'escola. 



  Es tracta d'un Home negre, i ens serveix per a resumir l'obra pictòrica de Calder: podeu observar la senzillesa en les formes, l'aparició d'algun astre i l'utilització de colors bàsics, els quals normalment eren gouaches, gastant la pintura que eixia directament del tub. 
 

 Nosaltres ens hem basat en ella per a realitzar un mosaic amb boletes de paper de seda que han fet ells durant 15 minuts, amb la qual cosa perfeccionem l'aspecte grafomotor. El resultat ha quedat prou vistós i els xiquets han quedat prou orgullosos d'ell. 

                    

  La setmana que ve toca escultura i una activitat un poquet més lliure, a pesar que han tingut llibertat a l'hora d'escollir els colors i donar-li l'acabat que els volien. Ací vos deixe el model que he realitzat de l'obra per si vos aprofita...



dimecres, 16 d’abril del 2014

GRAN DIA DE PASQUA

  Avui ha sigut un gran dia de Pasqua. Mona, ou de xocolate, excursió, futbol, pilotes, molta calor, molts jocs i molta diversió.


  Una mona massa gran... però quasi tots se l'han menjat.


  Jocs improvisats amb un organitzador de luxe. 

 

Botem i ens pengem d'on faça falta. 


Què cansats hem acabat!

 

A la vesprada hem jugat al joc de les cadires i al burro. A Alejandro Maline no l'ha agafat ningú!

 

Al joc de bitlles li hem fet unes variacions fantàstiques. I a la guanyadora li hem donat una gran abraçada.


I ja per a acabar de rematar el dia, fi de festa la classe, ja que feia molta calor fora. 

Espere que passeu molt bones vacances xics. Ens veiem d'ací 14 dies per a l'esprint final.

dimarts, 15 d’abril del 2014

Jo vaig a ser... REI LLEÓ!

  La setmana cultural del nostre centre ens ha vingut d'allò més bé per tal de treballar els animals des d'una perspectiva teatral i literària. 

  Ahir vam rememorar els contes de El llibre de la selva i El rei lleó, amb caretes incloses dels diferents personatges. Ho vam fer ja que avui hem anat al teatre a veure aquestes dos obres al teatre municipal de Moncofa. Les han interpretat els alumnes de sisè curs i, sincerament, m'ha paregut de les millors que s'han fet a l'escola. Els xiquets es notava que gaudien amb allò que estaven fent i el públic, adult i infantil, ha respòs de manera entusiasta. A més, cal destacar que tot el vestuari i l'escenografia ha estat elaborada per ells. Un treball fantàstic que cal agrair i valorar. Ens ho hem passat d'allò més bé. 

  Però a més aquesta vesprada els cursos de tercer i quart de Primària també ens han obsequiat amb 4 obretes de teatre en els quals ens hem rigut una barbaritat. Ja que nosaltres també fem teatre dels contes que treballem al taller de gèneres textuals, hem recordat de forma improvisada el conte El viatge, de Historias de ratones, d'Arnold Lobel. Alex ha fet de cotxe, Marina de mamà ratolina, Daniel Escudero de ratolí (què bé que sap caure quan se li trencaven els peus, els patins o els tennis) i Jordi, Alejandro Fernàndez, Lucas i Dani de venedors de patins, botes, tennis i peus respectivament. Tots s'han rigut molt i és que tenen gràcia per a tot aquests xiquets i xiquetes.   

                                        

  Ací teniu a Aar... perdó, a Skar a Rafiki i a Simba, amb tatuatges inclosos i tot.

                      

  Hem estat més d'hora i mitja al teatre i ens hem portat d'allò més bé. L'espectacle s'ho mereixia.

                               

  Els de 4t també han fet una obra molt divertida. M'ha emocionat perquè aquestos van ser la meva primera promoció a l'escola de Moncofa. S'han fet grans però encara els estime i crec que ells a mi també.


  I ací teniu als actors. Em fa olor a premi Goya ja...

  Ara vos deixe la recopilació de caretes per si voleu descarregar-vos-les.

 


 

El cicle sense fi...

QUÈ SABEM I QUÈ VOLEM SABER DELS ANIMALS

  Abans de començar el nostre projecte dels animals cal, com sempre, saber quin es el punt de partida (què sabem dels animals) i quin volem que siga el punt d'arribada (què volem saber d'ells). 
Per això en dos dies consecutius els hi he preguntat i he obtingut aquestes increïbles i sabudes respostes: 








  A més, ja que ja coneixem totes les lletres lligades o minúscules, hem començat a apuntar-les a la nostra primera llibreta amb pauta Montessori.


  Continuarem informant.

diumenge, 13 d’abril del 2014

Línies rectes, línies corbes

Ja coneixeu la meva mania, quasi persecutòria, de pensar que les matemàtiques no només són numeració i càlcul. Per això dediquem sempre un parell d'hores setmanals a treballar al taller de mats altres aspectes matemàtiques com la geometria, la lògica, les qualitats i les magnituds.

En el cas de la geometria, revisant programacions em vaig donar compte que hem incidit molt en el treball de superfícies i de volums, però la base d'aquestos, les línies, les teníem abandonades. 

Avui tocava treballar la línia corba i la recta i sorprenentment, tots tenien clar que era una línia recta, però hi havia un percentatge de xiquets que no sabien dibuixar una línia corba, ni tansevol tenint la recta com a contrari i han fet línies o inclús un triangle per instinte d'anar provant a veure si encertaven. 

Front a aquest concepte previ cal un treball, no només dibuixant línies rectes i corbes a la pissarra, sinó, a més, buscant a l'aula i al nostre cos exemples d'aquestos dos tipus de línies. També, a l'hora de dibuixar-les, hem comprovat com a vegades volem fer una línia recta i ens ix un poc torta; per això hem treballat per primera vegada amb diferents tipus de regles i aparells de dibuix. 


Continuarem treballant aquest tema.

dijous, 10 d’abril del 2014

FELICITATS RAÜL ARNAU


  Duia un mes avisant-me, tots els dies, Raül Arnau que ja faltava poc per al seu aniversari. Com no, li hem fet una festa en condicions. Hi ha hagut de tot: música, coca de xocolata i guindes (boníssima), globus, corona, beguda... però sobre tot, molts desitjos. Raül s'ha pensat molt bé el seu desig i no ens l'ha volgut dir. Nosaltres li hem pegat molts abrasos i besos i li hem desitjat que complisca molts més.


  Si el veieu tan seriós en la primera foto no és perquè estiguera trist, sinó perquè no tenia clar quin desig demanar. Jo li he dit que com havia dut sis ciris, podia demanar sis desitjos, però m'ha aclarit que amb un hi ha prou.


  Aaron s'ha esforçat molt en fer-li personalment la targeta. Són grans amics.


  Va, bufa, bufa... Que tenim fam!


  Per molts anys, Raúl.

dimecres, 9 d’abril del 2014

Nou projecte de treball

  Després de la llarga travessia pel desert que ha estat l'aprenentatge de les lletres minúscules o lligades o cursives, ja era hora de centrar gran part de la nostra energia i potencial en un nou i apassionant projecte de treball.

  Primer, escollim el tema del projecte. Les propostes han sigut moltes:
1. Princeses i fades. 
2. Egipte. 
3. Animals. 
4. Humans.    
5. Futbol. 
6. Bàsquet. 
7. Monstres.


  Els animals han guanyat democràticament per majoria absoluta i hem fet la fitxa corresponent d'arreplega de dades estadístiques. 


  Ja que el tema abasta tantes coses i és tan ample, haurem de centrar-ho un poc... però això serà demà. De moment avui ha estat un gran dia. 

SUDOKUS I LÒGICA ESPACIAL

  Les pròximes sessions del nostre taller de matemàtiques les anem a dedicar a treballar la lògica i les qualitats i la geometria, ja que la numeració i el càlcul el duem prou avançat. 
  
  Buscant per Dideco material matemàtic vaig descobrir dos jocs fantàstics: un Sudoku d'animals i el Colour-code. 



  Ensenyar als xiquets a jugar al Sudoku estimula i potencia les habilitats matemàtiques de lògica i pensament crític. Ja sabeu que és un puzle on el jugador ha de completar una quadrícula de 9 ce·les d'ample per 9 de llarg que contenen sub-taules de 3x3 denominades caixes. L'objectiu és omplir les cel·les que estan buides amb un número a cadascuna d'elles sense que es puguen repetir en cada fila o columna. Nosaltres hem començat amb les de 4x4 (ja és prou) i amb representacions d'animals. Al treballar-ho amb els meus alumnes, de forma molt bàsica i ajudats pel mestre, he observat com alguns han anat creant estratègies per a fer patrons i probabilitats (lògica en estat pur). Però a més hem treballat les resolucions espacials, ja que els xiquets havien de mirar totes les files, les columnes i les caixes i identificar la interrelació entre tots els elements al mateix temps. Un bon exercici que podeu treballar-lo des de casa; això si, amb ajuda i adaptant-lo al seu nivell. Hi ha molts recursos a la xarxa per a treballar-ho i en diverses tendes trobareu també jocs com el que tenim a l'aula.  





  A més, el Colour-code també vos l'aconselle per a treballar la lògica i, més concretament, la lògica espacial. La mecànica del joc és molt senzilla. Es poden formar 100 figures superposant peces de diferents colors, formes i la mateixa grandària, que s'han de col·locar en un suport. Les figures estan ordenades per nivells en una llibreta que s'adjunta al joc. Jo en classe el treballe per parelles en xicotet grup. De moment anem pel nivell 27 i ara hem de superposar ja 3 peces. Imagineu tots els continguts lògic-matemàtics i espacials que abastem quan treballem aquest joc a l'aula. 


  Però és que a més, estem introduint ja puzles de 54 peces! En aquest cas es tracta d'un de pirates que va regalar Alícia per al seu aniversari.


  Però que sabuts que són i què fàcil és fer que disfruten aprenent!