Si vos enrecordeu de les lliçons de Física i Química de 2n de B.U.P. a l'institut (jo no), la pressió atmosfèrica és la força que excerceix l'atmosfera sobre la superfície de la terra i tots els éssers que hi viuen; es a dir, és la força que excerceix l'aire sobre nosaltres. Aquest concepte és prou difícil d'entendre per a xiquets de 5 anys però anem a dedicar-li unes quantes setmanes al nostre taller de ciència per a intentar comprendre-'l.
Per a començar, com sempre, un conte, que ens serveix, no tant per a explicar la pressió atmosfèrica sinò per a fer l'experiment. Més endavant el penjaré; ara vaig a explicar l'experiment què és prou fàcil i què podeu fer en casa.
Agafeu un tros de cartolina, un got, un poc d'aigua i una safa o un poal per a no xopar tot el terra. Col·loqueu la cartolina damunt del got amb aigua i, pressionant per a que ixa ni entre aire al got, doneu-li la volta i pressioneu amb la palma de la mà uns segons. Quan lleveu a continuació la mà observareu que l'aigua no cau.
En classe vam jugar a contar qui aguantava més. Crec que van guanyar Vicent i Daniel Escudero. Fixeu-vos en Alejandro Maline com es tapa les orelles perquè pensa que pot explotar.
Quan els vaig preguntar per què havia passat açò Lucas va respondre: perquè l'aire, com no pot eixir del got, aguanta l'aigua i fa que no caiga la cartolina. Un 10 per a ell!
Després els xiquets van dur-se'n una cartolina a cassa. Vos ha eixit bé?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada