divendres, 20 de setembre del 2013

Matemàtiques útils

   A 5 anys, al taller de matemàtiques, a més de fer fitxes i jocs, una de les coses que vulc introduïr és la interpretacióperiódica de textos numérics.

   Carmen se'n va anar l'altre dia a València en el rodalies i ens va dur dos billets de tren. Molts xiquets els van identificar però no van saber què significaven tots els números que apareixien ahí. Sabien per que servia, però poquet més. Un bitllet de tren és un exemple perfecte de text numéric i els xiquets i xiquetes, si fem accessible aquest tipus de textos, poden ser capaços d'entendre'ls, malgrat la dificultat que pot portar per a un alumnat que majoritàriament no està alfabetitzat convencionalment. Vaig repartir els bitllets en dos grups per a que els observaren i vam sondejar les hipòtesis sobre el text; segons Aaron si no tens bitllet, el revisor et tira del tren i ja no pots tornar a pujar), segons Aitana ixos números només els entén el revisor o segons Raül A, també hi ha tren per a anar a Saragossa però costa molts diners perquè està molt lluny.



   A partir d'ahí, vaig ampliar el bitllet i remarcar en negreta les dades que em pareixien més importants i més fàcils d'entendre: data, preu i orígen per a poder fer una fitxa on reflectir algunes de les nostres conclusions. Es tracta de buscar la funcionalitat dels números dins de diversos textos numérics i aprendre a interpretar la seua utilitat i comprendre que un mateix número pot tenir un significat diferent depenent d'on es trobe. I açò no s'aprén en els típics llibres de reseguir números puntejats. A més, es poden aprofitar per a altres coses; fixeu-vos que en la part de darrere del bitllet ens ha sigut útil per a fer un dictat de números.


   Els pares podeu col·laborar fent que els xiquets duguen textos numérics com entrades de cine, bitllets de loteria, tíckets del supermercat, catàlegs de preus...Tot açò per que quan siguen adults puguen, entre altres coses, entendre una factura elèctrica o fer la renda, coses a les quals, personalment, ens costa a molts enfrontar-nos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada