dimarts, 19 de febrer del 2013

TALLER DE CIENTÍFICS: DENSITAT





La ciència i, més concretament, la Física i la Química són dos àmbits del coneixement que normalment apareixen relegats al tercer cicle d'Educació Primària a les nostres escoles.  Es suposa que només quan els xiquets han superat un determinat número d'anys poden entendre determinats conceptes i processos científics, però... No podeu subestimar als meus xiquets ni la seva fascinació per tot allò que es presenta que forma atractiva! Per això Avel·lí Corma, il·lustre moncofí, ens "va enviar" una carta" i els materials per a fer un senzill però espectacular experiment que ens va servir per a plantejar per primera vegada la pregunta clau de la ciència: PER QUÈ HA PASSAT AIXÒ? 






Aquesta carta va ser la motivació per a començar el TALLER DE CIENTÍFICS per a tractar, totes les setmanes, aspectes com la densitat, la tensió superficial, les dissolucions, la química, la  electroestàtica, les forces electromagnétiques... Totes aquestes són les paraules importants.   

                             


Cadascun d'eixos conceptes els treballem al voltant de quatre a sis sessions. Cada vegada que introduïm, per exemple la densitat, presente un conte, en aquest cas de la princessa Goteta que ajuda a la seva amiga la Fulleta a que quan es caiga de l'arbre no s'ofegue quan arribe al seu bassal d'aigua. D'aquesta manera Goteta descobrix que dient a l'altres gotes la paraula DENSITAT totes fan força per a que no s'ofegue i flote. Una vegada que hem narrat el conte, fem un experiment per a comprovar que allò que he contat és veritat. Mentres fem l'experiment emeten hipòtesis que anem comprovant fins arribar a la resposta correcta.
                                  













Per a acabar, fem una fitxa mirant el resultat. 

                               

En successives setmanes, fem nous experiments per a afegir noves variants al concepte inicial que els xiquets aprenen de la densitat. D'aquesta manera introduïm el métode científic i, a més, ens ho passem molt bé! L'experiment d'aquesta setmana plantejava una pregunta: la plastilina només flota si li donem una forma concreta. Quina és? D'aquesta manera van emetre diverses hipòtesis: de bola, de triangle, de xurret, de pizza... Si voleu saber quina és la forma pregunteu-li als xiquets. 







 Ja vos contaré com anem avançant. 

3 comentaris:

  1. Muy bien podemos ir probando esto en el baño ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aviso: la plastilina cuando se moja ya no se puede volver a usar y ensucia todo lo que toca.

      Elimina
    2. Ho confirme, jo l'any passat vaig llavar el baby de Alicia amb un tros de plastilina en la butxaca i no va haver-hi forma de llevar la taca que quedá.

      Elimina